ZOEVD

Mijn Big Five bestaat uit het woord ZOEVD. En iedere letter staat voor een onderdeel.

Zelfzorg, Oordeelarm, Eerlijk, Verbinding en Dankbaarheid. Met grote regelmaat sta ik hierbij stil, en reflecteer en voel ik hoe ik daarmee onderweg ben.

Vandaag sta ik stil bij de letter O = Oordeelarm

Een plant die ik tijdens de wandelcoaching veel tegenkomt en ook inzet als symboolis de distel. Dat is niet een favoriete plant over het algemeen, want deze is stekelig en wordt vaak als onkruid gezien. De distel doet me denken aan een heerlijk kindertijd bij mijn opa en oma die een zomerhuisje “in de polder” hadden.

Kale polder van Lelystad

Geboren en getogen in Amsterdam, hadden ze in de zware tijd in aanloop naar en ten tijde van de oorlog te maken met gevaren. Na de zware jaren van wederopbouw kwam er voor hun een vorm van luxe, zoals we het nu zouden noemen – een  "tinyhouse" in de toen nog kale polder van Lelystad. Zekonden daarmee de stad ontvluchten en genieten van het buiten zijn.  

Voor mij betekende dit een onbezorgde tijd van logeren en veel buitenspelen met de kinderen daar. Jong, oud, rijk, arm, jongen, meisje, stad of dorps; het maakte niet uit. Een vorm van hecht community-gevoel.

De distel groeide daar nogal goed op de kleigrond en tussen het gras door. En menig maal trapte je erop of ging je erin zitten. Prik- auw! Als ik de dister nu zie ik staan, denk ik terug aan die fijne, onbezorgde kindertijd en komt er een grote glimlach om mijn mond. Sweet memories en ik raak ik de distel voorzichtig aan en neem de pijn op de koop toe.

Het oordel is weg. De distel herinnert me aan iets fijns en niet aan de pijn.

Vormen van ervaring

Ik was bij een prachtige lezing met het thema “ervaringen”, waar verteld werd  over de vormen van ervaring. Dat de persoonlijke perceptie en ook de houding daar zoveel mee te maken hebben. En ik dacht aan de distel. Eerst zo oordeelvol afgedaan als “onkruid” en inmiddels is mijn perceptie veranderd.

Ouderdom komt met wijsheid (toch?). Ik kijk er anders tegenaan. Liefdevoller, dat is wat oordeelarm brengt. In de lezing werd stilgestaan bij gewoontes en overtuigingen. Door anders te kijken en met oprechte interesse te verdiepen in een onderwerp of thema. Of je nieuwsgierig op te stellen in een ontmoeting of gesprek en erachter komen dat het anders is dan je dacht. Anders dan je met een oordeel op voorhand aannam. 

OEN

In mijn begeleiding en trainingen gebruik ik de volgende quote vaak: Stel je op als een OEN – Open Eerlijk Nieuwsgierig.

Het is een houding die ongelooflijk veel (meer) oplevert. En je zomaar een andere ervaring laat beleven dan wanneer je met een (kant en klaar) oordeel klaarstaat.

Dank je wel distel voor dit inzicht!

Contact

Schellingstraat 47
2645 HB Delfgauw

06-2543 3348
info@hetlevenspalet.nl

BTW Nr. NL002140116B28
KvK Nr. 59657693

Volg ons