Uit de praktijk

"Verlies is onlosmakelijk verbonden met leven, juist door aandacht voor verlies te hebben kan vitaliteit ruimte krijgen."

Praktijksituatie 1

Teamleidster en mantelzorgster Anneke van 53 jaar is haar moeder na 4 jaar verzorging verloren. Haar (onbewuste) insteek/gedrag is dat ze heel hard is gaan werken en voor iedereen is gaan (ver)zorgen binnen het gezin.  Dit komt tot uiting door oa de klachten van slecht slapen, fors gewichtstoename, stress ervaren en op enig moment ruim een half jaar later tot het besef een dreigend vastlopen. Na enkele dagen zich (ziek) afgemeld te hebben en thuis te zijn geweest komt ze in gesprek met haar leidinggevende hierover. Deze stelt haar voorlopig half tijds werken en vitaliteitscoaching voor.

Tijdens de vitaliteitscoaching blijkt het verband tussen het niet verweven van het verlies van haar moeder en haar vitaliteit ten volste. Ruimte en aandacht geven aan dit proces is door haarzelf en de werkgever als een succesvolle sleutel tot haar nieuw verworven vitaliteit ervaren.

Vraag: Op welke manier is aandacht en ruimte voor de zelfzorg van Anneke bijdragend dat ze haar levensenergie weer ervaart?

Praktijksituatie 2

Manager Klaas 39 jaar heeft 3 kinderen waarvan de jongste een verstandelijke en lichamelijke handicap heeft. Dit vraagt om veel organisatie vermogen om werk en privé te kunnen combineren. De werkgever is enigzins begripvol en komt tegemoet met een deel van de uren thuiswerken. Echter op het moment dat zich een reorganisatie aankondigt worden de touwtjes vanuit het bedrijf aangehaald en ontstaat er een dreigend arbeidsconflict. Dan blijkt het werk Klaas in de combinatie met de privé-situatie te zwaar. En wordt hij structureel overvraagd – mede door zichzelf uit angst voor boventalligheid-  en beland hij in een dreigende burn-out.

In de vitaliteitsbegeleiding wordt het verband duidelijk tussen het willen voldoen aan ieders verwachting en dat wat haalbaar en realistisch is. Zelfzorg is volledig zoek geraakt. En de eigen vitaliteit staat zwaar onder druk. Keuzes leren maken in (levens)prioriteiten en goed overleg en openheid van zaken brengt een versnelling in een wederzijds met goedkeuring afscheid van deze werkgever.   

Vraag: hoe mag de focus komen op wat voor Klaas zijn levenskracht is en daar actie gericht op handelen?

Contact

Schellingstraat 47
2645 HB Delfgauw

06-2543 3348
info@hetlevenspalet.nl

BTW Nr. NL002140116B28
KvK Nr. 59657693

Volg ons